DomůVýtvarné uměníArchitekturaLiteratura, film, fotografieHudbaCestováníTuristikaPřírodaVěda a zdravíVěda a technikaSexO všem možnémO násOblíbené blogy



Nepečený dortík s jablky, datlemi a vlašskými ořechy

23. prosince 2013 v 0:01 | Zuzana |  Věda a zdraví
Zde je (třeba i vánoční) recept na (imho) velice dobrý a zároveň zdravý, nepečený desert, který kromě manganu a mědi obsahuje i slušnou dávku mastné kyseliny omega 3 (2.84 g). 15 dkg porce má 340 kalorii.

Zuzana


Příprava trvá kolem 30 minut, chlazení asi 60 minut.

Přísady: napřed udělejte krustu. K tomu potřebujete 25 dkg vlašských ořechů, 15 dkg datlí a špetku mořské soli.

Náplň do krusty: 3 zelená jablka, šťáva z jednoho citronu v 1/2 litru vody, 1/3 čajové lžičky skořice, 1/2 čajové lžičky nového koření, 1/8 čajové lžičky hřebíčku, (nové koření a hřebíček roztlučené), 2 polévkové lžíce medu, 1, 5 dcl jablečného džusu a 10 dkg hrozinek.



Příprava
  1. Vlašské ořechy a vypeckované datle dejte do procesoru a dobře je rozmixujte. Mají být dobře rozemleté, ale ne zcela hladké, směs má být spíš hrubší. Směs potom rovnoměrně rozprostřete do asi 23 cm (v průměru) dortové formy. Krustu ve formě dejte chladit do ledničky.
  2. Jablka nakrájejte na čtvrtky, zbavte je jádřince a čtvrtky jablek nakrájejte na asi 6 mm plátky. Nakrájená jablka přelijte citrónovou vodou a proceďte v cedníku.
  3. Nakrájená jablka dejte do pánve s ostatními přísadami a vařte asi 10 minut za střední teploty a neustále míchejte.
  4. Vyndejte jablka z pánve lžící s drážkami, dejte je do misky a nechte kompletně zchladnout.
  5. Zredukujte tekutinu na pánvi na polovinu a nechte ji rovněž zchladnout.
  6. Vychlazenou krustu v dortové formě vyplňte zchladlými jablky a zredukovaný zchladlý sirup z pánve rozetřete na jablka.
A pozor: Krusta je vynikající, pokud je připravena správně. V první řadě je důležité vybrat pevné datle, které nejsou příliš lepivé. Zde jsou doporučovány datle Zahidi. Krustu je lepší procesovat ve dvou dávkách a nerozmixovat moc do hladka. Jedna dávka by se neměla procesovat déle než 40 vteřin. Jestliže krustu rozmixujete příliš, bude mazlavá a kašovitá - nebude mít žádoucí konzistenci. Na druhé straně - není-li rozemletá dost, nebude držet pohromadě. Takže návod 40 vteřin na jednu dávku je třeba dodržet přesně. Můžete zkusit odhadnout konzistenci krusty podle uvedeného obrázku.

Enjoy!

Přeji všem hezké vánoční svátky a dobrý, zdravý rok 2014. A pozor na kocovinu! ;)

 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy | E-mail | Web | 23. prosince 2013 v 1:37 | Reagovat

Může být dobré, datle jsou samy dost sladké, jablka nakyslá- fajn. Někdy to zkusím, ale asi mimo svátky, teď už je sladkého dost. Díky za recept. :-) A pěkné svátky i po nich, ať je vám dobře.

2 VendyW | E-mail | Web | 23. prosince 2013 v 8:42 | Reagovat

Jak jsou někde ořechy nemůže to být nic špatného ;-). Stejně jak píše Růženka, vyzkouším po svátcích. I když nevím jak dopadnu s těmi datlemi. Ty mají být asi čerstvé že, ne slazené a sušené. Šlo by je případně nahradit něčím jiným?

3 Jarka | Web | 23. prosince 2013 v 8:47 | Reagovat

Ořechy, datle, jablíčka, med, bude to sladké, ale ze samých dobrých a řekla bych i zdravých surovin. Hned bych si z talířku ochutnala. :-P
Hezké Vánoce a požehnaný celý příští rok. :-D

4 otavínka | Web | 23. prosince 2013 v 9:33 | Reagovat

Úžasné, ale nejlepší je, že se paní Zuzana vrátila. Takže hodně vánoční pohody.

5 DRAK | Web | 23. prosince 2013 v 18:14 | Reagovat

lákavé! přeji klidné svátky, příjemné odpočívání a báječný nový rok plný jen těch nejlepších překvapení

6 Miloš | Web | 23. prosince 2013 v 19:50 | Reagovat

Dortík vypadá lákavě, zrovna teď jím ke kávě jablečný štrúdl/štrůdl s obyčejnými ořechy a ten je také velmi dobrý.

Přidávám se k Zuzaně a všem přeji hezké Vánoce plné pohody, veselého Silvestra a v novém roce zdraví, štěstí a samé úspěchy.

7 pizlik1 | E-mail | Web | 23. prosince 2013 v 20:12 | Reagovat

Myslím, že dortík určitě vyzkouším. Všechny suroviny mám. :-)

8 King Rucola | E-mail | Web | 24. prosince 2013 v 2:28 | Reagovat

Dortik, nedortik, vsetko jedno, hlavne, ze ste vsetci v zdravi tu a prajem Vam vsetko najlepsie. Vesele, pokojne sviatky a vyborny novy rok.

9 Robka | E-mail | Web | 25. prosince 2013 v 9:57 | Reagovat

Mně na tom odradilo to procesování.:-) Ale zákusek vypadá lákavě, věřím, že je i moc dobrý.
Jsem ale také ráda, že se Zuzka zase vrátila. Takže, Zuzano a Miloši, hezké svátky přeji, mnoho zdraví a štěstí v kruhu rodinném a v příštím roce spoustu pěkných zážitků!

10 Amelie | Web | 26. prosince 2013 v 15:53 | Reagovat

Prima recept, děkuju. Někdy to vyzkouším. Krásné vánoční svátky a do nového roku hodně zdraví a štěstí.

11 Vendy | Web | 26. prosince 2013 v 22:50 | Reagovat

Vypadá to báječně a samé dobré věci, Zuzko, jen dotaz, ty fíky mají být čerstvé nebo můžou být sušené?
A daly by se nahradit třeba rozinkami?

12 Hanka | E-mail | Web | 29. prosince 2013 v 23:22 | Reagovat

To je ale milé překvapení! ??? :-)
Recept vypadá skvěle, sice je trošku složitější (aspoň na první pohled), ale výsledek určitě stojí za to. :-) Díky, vyzkouším. :-)
Miloši, Zuzanko, přeji vám oběma krásný konec letošního roku a do toho nového všechno nejlepší! :-) Hanka

13 Helena | Web | 31. prosince 2013 v 17:23 | Reagovat

Dortík vypadá úžasně,někdy vyzkouším,datle nemám,musím koupit. :-)

14 Beáta | E-mail | Web | 8. února 2014 v 13:25 | Reagovat

:) Letím pro datle, to nejde nevyzkoušet.. Dostala jsem na to takovou chuť, že jsem si málem poslinatala klávesnici :D..

15 Porcelánová panna | E-mail | Web | 25. března 2015 v 20:14 | Reagovat

Ježiš mňam! Že já na to lezla takhle večer. Teď půjdu vyžírat lednici :-? už vím co vyzkoušet. Buchtičky a dortíky dělám ráda.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama