DomůVýtvarné uměníArchitekturaLiteratura, film, fotografieHudbaCestováníTuristikaPřírodaVěda a zdravíVěda a technikaSexO všem možnémO násOblíbené blogy




Komentáře

1 Miloš | Web | 4. října 2012 v 9:45 | Reagovat

Laicky jsem si myslel, že organické mléko je takové, které není "obohaceno" konzervanty, aby dlouho vydrželo, něco jako je u drahých jogurtů přítomnost kultur, aby ještě "zrály".
Pojem konvenční mléko jsem nelyšel a na webu je vysvětlení http://www.enviweb.cz/clanek/biofood/81375/vyroba-produktu-z-konvencniho-mleka-v-porovnani-s-vyrobou-bio-produktu, které mě však úplně zmátlo:
"Konvenční mléko se v podstatě neliší svým laboratorním složením od BIO mléka, ale způsobem chovu dojnic. Tedy pastvou na nehnojených pastvinách s různorodými porosty travními i bylinnými, jsou krmeny potravou bez chemických preparátů nebo bez modifikovaných krmiv (GMO některá řepka, sója). Žijí v přirozeném prostředí, žerou přirozenou stravu, a výsledek jejich produkce nezanechává negativní stopy v našem organismu v podobě různých alergií a usazování cizorodých látek."

Z toho plyne, že konvenční mléko by mělo být bez stop chemie už od potravy krav, a tedy kvalitní, následné zpracování je však jiná otázka.

2 Zuzana | 4. října 2012 v 13:38 | Reagovat

Vhodnejsi nez konvencni by bylo slovo regulerni, bezne mleko. Pokud jde o rozdil mezi beznym a organickym mlekem, ten je nejen v trvanlivosti mleka ( tudiz vyssi cena za organicke mleko se nakonec vyplati, org mleko ma elsi zivotnost)a taky neobsahuje umele hormony, antibiotika atp. jako je to bezne u mleka regulerniho.

3 Miloš | Web | 4. října 2012 v 14:18 | Reagovat

[2]: Zuzano, díky za vysvětlení. Když se někde dočtu o tom, co vše se dává do těch "konvenčních/regulerních" potravin, úplně mě na ně přejde chuť. (Od určité doby proto nejím párky. O_O)

4 pavel | Web | 4. října 2012 v 21:40 | Reagovat

Mláko sice neřeším, to bych musel z potravin řešit asi všechno, ale aspoň nejím vůbec maso. :-D

5 Čerf | E-mail | Web | 5. října 2012 v 0:08 | Reagovat

A jak zdravé teprve musí být organické strdí! :-)

6 Zuzana | 5. října 2012 v 13:25 | Reagovat

Taky ze je! ;) Organicky med z pylu organickych rostlinek je urcite zdravejsi.

7 pizlik1 | E-mail | Web | 7. října 2012 v 8:57 | Reagovat

Já raději takové studie, co kde kam přidávají, nečtu. Musela bych pak jen jíst trávu a pít vodu ze studánky. :-)

8 Miloš | Web | 7. října 2012 v 10:22 | Reagovat

[7]: :-) Já tom mám podobně, ale trávu bych nemusel, raději lesní plody.

9 Zuzana | 7. října 2012 v 13:45 | Reagovat

Klidne okusujte travu i lesni plody, ale studie, ktere odmitate cist, jsou k tomu, abyste si vybrali. Pijete-li mleko, pomuze vam vybrat si, ktere mleko chcete vy a vase deti!! pit: jestli to s nezdravymi pridavky, nebo mlicko bez nich. :)

10 Miloš | Web | 7. října 2012 v 14:03 | Reagovat

[9]: Zuzano, mléko moc nepiju, nejvýš kapku do kávy, ale bez čeho nemůžu být, jsou jogurty. Ty sním minimálně dva denně. V nich jsou také velké rozdíly, poslední dobou dost kupujeme řecké jogurty v asi kilových kbelíčcích, snad by měly být kvalitní.
Uznávám ale, že o složení potravy by se člověk zajímat měl, u nás to nejvíce studuje starší syn, vždy je to však napsáno tak malým písmem, že bych na to potřeboval lupu.

11 Zuzana | 7. října 2012 v 14:56 | Reagovat

Tady u nas, Milosi, jsou ty nutri info  citelne a podrobne. A ano, vsimla jsem si pri navsteve CR, ze tam jsou informace uvedeny dost titerne, lidi s horsim zrakem s tim musi mit problemy.
Recke jogurty jsou dobre, taky je jime a kupujeme ty bez tuku - na chuti to moc neubira a neni tam cholesterol. A nejcasteji kupujeme prave ty organicke ( u vas asi bio).
Mmch - taky jsem u vas postradala syry s nizkym obsahem tuku.
A ted si vsimam, ze jsem nezmackla 'reagovat', sorry.

12 pavel | Web | 7. října 2012 v 15:02 | Reagovat

Když se tak zamyslím, nebyla tu řeč o chuti mléka, což je neméně důležité. Mám rád tzv. čerstvé mléko a je zajímavé, že to české mi kupodivu chutná víc než německé a co se týče toho homogenizovaného nebo jako jak říkají Němci homogenisierte und ultrahocherhitzte, ta mi nechutnají vůbec. :-D

13 Jarka | Web | 7. října 2012 v 15:24 | Reagovat

Od dětství mi nechutná čisté mléko a je mi úplně fuk, zda je konveční, nebo organické. Ovšem mléčné výrobky mi navadí, ty mám ráda, ale tam už si nejsem vůbec jistá, jak je to s tou jejich konvenčností, čí organičností, takže to přenechám koňovi, neboť ten má větší hlavu. ???  :D  ;-)

14 Zuzana | 7. října 2012 v 15:42 | Reagovat

[13]: Jarko, na produktu by melo byt uvedeno, jestli je organicky ci bio ( coz je asi totez).

15 Zuzana | 7. října 2012 v 15:49 | Reagovat

Zkuste si dat do googlu "bio jogurty", nazev bio je na nich zretelne uveden a tak to asi bude se vsemi bio produkty.

16 Vendy | E-mail | Web | 8. října 2012 v 19:43 | Reagovat

Když jsem to četla, říkala jsem si - organické mléko je to přírodní, čerstvé mléko. Ale ono je podle všeho přírodní i konvenční mléko. Záleží asi na konečném zpracování?
Trochu mi to připomnělo staré vědecky podložené studie, které pranýřovaly sádlo, máslo, vajíčka, maso - zejména hovězí a doporučovaly drůbeží.
Dnes se vyzdvihuje smažení na sádle a sádlo samotné, živočišné máslo, kupodivu se zjišťuje, že vajíčka neobsahují žádný škodlivý cholesterol a to dokonce i žloutky, hovězí maso obsahuje bílkoviny, které jinde nenajdem - a kupodivu nejhorší potravina dnes je kuře, které je přecpáváno všelijakými hormonálními svinstvy, aby co nejrychleji vyrostlo a dopravilo se do mrazáků a prodejen. Taky jsem se dočetla, že margaríny, obohacené omega-3 kyselinami, můžou být taky nebezpečné, protože jejich nadměrná a jednotvárná konzumace způsobuje nadměrný příjem oněch omega3kyselin. A jak známo, všeho moc škodí...
Asi zůstává pravdivé jedno - ode všeho kousek, hlavně rozumně.
I když bych vynechala ty éčkové sajrajty, nebo aspoň snížila na minimum. 8-)

17 Zuzana | 8. října 2012 v 23:33 | Reagovat

[16]: Jiste, margariny mohou byt nebezpecne hlavne kvuli obsahu tzv.trans fat, ktery je nebezpecnejsi nez jine tuky. O zloutcich je dlouha a trvajici debata, v posledni dobe vyzkumy prokazaly, ze zdravotni dopad konzumace jednoho zloutku se rovna vykourene cigarete. Jine, drivejsi vyzkumy zase tvrdily, ze dopad zloutku na hladinu cholesterolu neni tak velky. Optimalni udajne je jist asi dve vejce za tyden.
Na druhe strane o masle, sadle a tuku v hovezim vedci nemaji rozpor. Ucinek cholesterolu v techto produktech je zdravotne devastujici a ucpane cevy diky z techto tuku jsou duvodem vetsiny mozkovych mrtvic a srdecnich infarktu.

Rozdil mezi organickym a konvencnim mlekem uz tu byl uveden: organicke mleko neobsahuje synteticke hormony ani pesticidy, ktere ma konvencni mleko a je tudiz dle vetsiny vyzkumu zdravejsi. Taky prochazi vetsi pasterizaci a je tim padem trvanlivejsi, cimz se eliminuje vyssi cena za organicky produkt.

18 Zuzana | 9. října 2012 v 0:34 | Reagovat

Jeste podotykam, ze organicke mleko by meli pit predevsim nemocni, starsi a  male deti. Konvencni mleko obsahuje antibiotika, ktera pri pravidelne konzumaci takoveho mleka a mohou oslabovat ucinky predepsanych antibiotik v situaci, kdy je zmineni velmi potrebuji.

19 Vilda | E-mail | Web | 5. listopadu 2018 v 5:36 | Reagovat

Člověk už vlastně ani neví, co má jíst. Každou chvíli je moderní něco jiného, co tu původní potravinu zcele zatracuje. Koupím si v obchodě čerstvé mléko a najednou zjišťuji, že i po týdnu v lednici nijak neztrácí na kvalitě. Není to podivné? Co to ale způsobilo, to se už od výrobce nedozvím. A jen tak mimochodem, čerstvě vymačkaná šťáva z pomeranče je na tom s obsahem vápníku mnohem lépe než kravské mléko. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.